30 min.
30 min.
60 min.
Tarty z pesto, pomidorami, oliwkami i serem ricotta przyrządza się szybko z gotowego ciasta francuskiego. Podawać z sałatką z sałaty radicchio.
Składniki:
- 375 g gotowego ciasta francuskiego
- 4 łyżki pesto
- 2 duże pomidory, pokrojone w cienkie plasterki
- 250 g sera ricotta
- 8 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
- 50 g parmezanu, startego
- liście bazylii, do przybrania
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki i pozostawić zamknięte w temperaturze pokojowej na 20 minut (dzięki temu łatwiej będzie je rozwinąć nie uszkadzając).
2Ostrożnie rozwinąć ciasto, a następnie pokroić na 4 prostokąty o wymiarach około 18 × 11 cm. Ułożyć na blasze i nakłuć na całej powierzchni widelcem. Piec przez 12 minut, obracając blachę, jeśli tarty rumienią się lub pieką nierównomiernie.
3Posmarować każdą tartę łyżką pesto i przykryć plasterkami pomidorów. Ułożyć na wierzchu kawałki sera ricotta i oliwki. Posypać parmezanem i mielonym pieprzem.
4Włożyć tarty z powrotem do piekarnika i piec przez 5–10 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni i będzie chrupkie, a ser się roztopi. Podawać tarty udekorowane listkami bazylii.
Porcja dla:
4 osób