Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Tarty z pesto, pomidorami, oliwkami i serem ricotta przyrządza się szybko z gotowego ciasta francuskiego. Podawać z sałatką z sałaty radicchio.

Składniki:

  • 375 g gotowego ciasta francuskiego
  • 4 łyżki pesto
  • 2 duże pomidory, pokrojone w cienkie plasterki
  • 250 g sera ricotta
  • 8 czarnych oliwek, przekrojonych na połówki
  • 50 g parmezanu, startego
  • liście bazylii, do przybrania

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Wyjąć opakowanie ciasta z lodówki i pozostawić zamknięte w temperaturze pokojowej na 20 minut (dzięki temu łatwiej będzie je rozwinąć nie uszkadzając).

2Ostrożnie rozwinąć ciasto, a następnie pokroić na 4 prostokąty o wymiarach około 18 × 11 cm. Ułożyć na blasze i nakłuć na całej powierzchni widelcem. Piec przez 12 minut, obracając blachę, jeśli tarty rumienią się lub pieką nierównomiernie.

3Posmarować każdą tartę łyżką pesto i przykryć plasterkami pomidorów. Ułożyć na wierzchu kawałki sera ricotta i oliwki. Posypać parmezanem i mielonym pieprzem.

4Włożyć tarty z powrotem do piekarnika i piec przez 5–10 minut, aż ciasto się ładnie przyrumieni i będzie chrupkie, a ser się roztopi. Podawać tarty udekorowane listkami bazylii.

Porcja dla:

4 osób