Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
65 min.

To ciasto piekę w tortownicy i wtedy ładnie się prezentuje. Prosto się je robi, a jest naprawdę smaczne. Zwłaszcza jeśli lubicie kokos.

Składniki:

  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 całe jajka
  • 200 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • trochę skórki startej z cytryny
  • 2 łyżki rumu
  • 600-700 g śliwek (w zależności od rozmiaru)

Przygotowanie:

1Tortownicę wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.

2Maso zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i jajka i zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny i dodać to do masy jajecznej, miksując. Na końcu dodać rum.

3Wlać do przygotowanej tortownicy.

4Śliwki poprzekrawać na połówki, usunąć pestki. Poukładać na cieście w blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.

5Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stale miksując, powoli dodawać cukier. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Po 30 minutach pieczenia wyjąć ciasto z pieca i przykryć bezą.

6Piec jeszcze przez 10-15 minut.

Porcja dla:

1 osoby