20 min.
45 min.
65 min.
To ciasto piekę w tortownicy i wtedy ładnie się prezentuje. Prosto się je robi, a jest naprawdę smaczne. Zwłaszcza jeśli lubicie kokos.
Składniki:
- 120 g masła
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 2 żółtka
- 2 całe jajka
- 200 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- trochę skórki startej z cytryny
- 2 łyżki rumu
- 600-700 g śliwek (w zależności od rozmiaru)
Przygotowanie:
1Tortownicę wysmarować tłuszczem. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.
2Maso zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i jajka i zmiksować. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i skórką z cytryny i dodać to do masy jajecznej, miksując. Na końcu dodać rum.
3Wlać do przygotowanej tortownicy.
4Śliwki poprzekrawać na połówki, usunąć pestki. Poukładać na cieście w blaszce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut.
5Białka ubić na sztywną pianę. Następnie, stale miksując, powoli dodawać cukier. Na koniec wmieszać wiórki kokosowe. Po 30 minutach pieczenia wyjąć ciasto z pieca i przykryć bezą.
6Piec jeszcze przez 10-15 minut.
Porcja dla:
1 osoby