Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Uwielbiam morele. Ten szybki sos morelowy jest bardzo prosty i można go jeść z jogurtem i musli na śniadanie, albo dodać go do budyniu lub do lodów. Jeśli nie masz morelowej brandy – możesz użyć zwykłej.
Składniki:
- 1 łyżka masła
- 12 moreli, usunąć pestki, resztę posiekać
- 2 łyżeczki morelowej brandy
- 80 g cukru kryształu
Przygotowanie:
1W rondelku na średnim ogniu stopić masło. Dodać morele, brandy i cukier. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
2Zdjąć z ognia i przelać sos do słoika. Chwilę studzić, a następnie przechowywać w lodówce.
Porcja dla:
4 osób