Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
15 min.

Sos musztardowy, który robi się bardzo szybko. Wspaniale pasuje do kiełbas, mięs, kurczaka, a nawet do ryb.

Składniki:

  • 25 g masła
  • 1/2 cebuli, posiekanej
  • 1,5 łyżki mąki
  • 150 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 150 ml creme fraiche
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Przygotowanie:

1Aby sos był bardziej aromatyczny, można go zrobić na patelni, na której smażyło się mięso lub kiełbasę.

2Na gorącą patelnię dodać masło i kiedy się stopi dodać cebulę i smażyć aż zmięknie, mieszając.

3Wmieszać mąkę i smażyć przez minutę stale mieszając. Następnie, nadal mieszając, powoli dodawać bulion i doprowadzić całość do wrzenia.

4Dodać creme fraiche i musztardę. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Gotowe!

Porcja dla:

4 osób