Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
Całkowity czas:
60 min.

Mięsny sos, który łatwo się przygotowuje, a wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam też spróbować na plackach ziemniaczanych.

Składniki:

  • 250 g wieprzowiny z kością
  • szczypta soli
  • 50 g masła klarowanego
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 liść laurowy
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

1Mięso oddzielić od kości, drobno pokroić i dodać szczyptę soli.

2W rondelku roztopić masło i podsmażyć mięso, cały czas mieszając. Dodać cebulę i podsmażyć. Podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.

3Na patelni zrobić zasmażkę – roztopić masło i wymieszać z mąką, zrumienić i rozprowadzić odrobiną wody. Dodać do sosu i gotować przez 5 minut.

Porcja dla:

4 osób