Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
50 min.
50 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Mięsny sos, który łatwo się przygotowuje, a wspaniale smakuje z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Polecam też spróbować na plackach ziemniaczanych.
Składniki:
- 250 g wieprzowiny z kością
- szczypta soli
- 50 g masła klarowanego
- 1 cebula, posiekana
- 1 liść laurowy
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżeczka masła
- 2 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie:
1Mięso oddzielić od kości, drobno pokroić i dodać szczyptę soli.
2W rondelku roztopić masło i podsmażyć mięso, cały czas mieszając. Dodać cebulę i podsmażyć. Podlać odrobiną wody, dodać liść laurowy i dusić na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i uzupełniając wodę. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
3Na patelni zrobić zasmażkę – roztopić masło i wymieszać z mąką, zrumienić i rozprowadzić odrobiną wody. Dodać do sosu i gotować przez 5 minut.
Porcja dla:
4 osób