Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
25 min.
Całkowity czas:
135 min.

Świąteczny delikates! Fantastyczne kulebiaczki drożdżowe z nadzieniem z wędzonej ryby. Doskonała jest makrela, dorsz lub łosoś.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 3 żółtka

Przygotowanie:

1Drożdże rozkruszyć w ciepłym mleku, dodać cukier, parę łyżek mąki i wymieszać. Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

2Dodać resztę mąki i żółtka, i wyrobić na jednolite i gładkie ciasto. W razie konieczności lekko podsypać mąką. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

3W międzyczasie przygotować nadzienie. Z ryby usunąć ości i obrać ze skóry. Bułkę odcisnąć i razem z rybą przepuścić przez maszynkę. Na maśle podsmażyć cebulę. Dodać do ryby, wymieszać. Dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.

4Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz. Odrywać małe kulki ciasta, rozwałkowywać na placek. Nakładać farsz na środek, zostawiając boki wolne, składać jak kopertę, skleić dobrze, żeby w trakcie pieczenia się nie rozeszły i układać na blaszce, „zlepieniem” do dołu. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

5Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.

6Wierzch kulebiaków posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez około 25 minut, aż będą rumiane.

Porcja dla:

8 osób