45 min.
2700 min.
2805 min.
Smaczne udka z kurczaka w ziołach przygotowane w piekarniku z plackami ziemniaczanymi, pieczonymi warzywami i surówka (dla ochłody). 🙂
Składniki:
- 2 udka z kurczaka (sciągam skórę)
- zioła prowansalskie plus szczypta tymianku, który uwielbiam
- sól, oliwa (1 łyżka)
- papryka (2-3 kolory wg uznania) pokrojona w grubsze paski
- 1-2 średniej wielkości marchewki pokrojone w grubsze plasterki
- 2-4 różyczki kalafiora
- sól, pieprz kajeński do smaku
Przygotowanie:
1Skórę z udek ściągam, udka lekko nakrawam wzdłuż kości, żeby były bardziej płaskie. Jedną łyżkę oliwy, zioła prowansalskie, tymianek i sol mieszam w miseczce i obtaczam udka. Odstawiam na 1 godzinkę do lodówki.
2Podane j.w. warzywa myję, kroję osypuję solą i pieprzem kajeńskim – oczywiście każdy wg uznania.
3W międzyczasie obieram ziemniaki, ścieram na tarce o cienkich oczkach (nie tych tradycyjnych) odsączam sok z ziemniaków ale dodaję pozostałą w naczyniu skrobię. Dodaje sól, pieprz (wg uznania), pokrojone piórka zielonej cebulki i jajko.
4Przygotowane wcześniej udka układam w żaroodpornym naczyniu lub jakimkolwiek naczyniu (ceramiczna, metalowa foremka). Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170C i piekę do średniej miękkości mięsa pod przykryciem ok. 40-50 minut, do momentu kiedy mięso swobodnie oddziela się od kości.
5Następnie dokładam przygotowane wcześniej warzywa i ponownie wstawiam do piekarnika. Warzywa u mnie są lekko twarde, żeby nie zrobiła się z nich zbyt miękka masa.
6W tym czasie na patelni rozgrzewam oliwę i smażę na ciemno-złocisty kolor przygotowane j.w. placuszki ziemniaczane. Układam na papierowym ręczniku.
7Upieczone mięso z warzywami podaję z placuszkami i surówka z zielonej sałaty w sosie śmietanowo-cytrynowym (sól, pieprz, sok z cytryny wymieszany z gęstą śmietaną). Po tych ”zabiegach” pozostaje życzyć smacznego 🙂
Porcja dla:
2 osób