Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Szybkie i smaczne danie typu stir fry, oryginalnie zwane Thit Bo Xao Dau. Kawałki wołowiny smażone z zieloną fasolką w sosie sojowym. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego!
Składniki:
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka oleju roślinnego
- 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki
Przygotowanie:
1W misce wymieszać czosnek z pieprzem, skrobią i łyżką oleju. Dodać wołowinę i wymieszać.
2W woku mocno rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i smażyć, mieszając przez 2 minuty, aż będzie brązowe. Przełożyć do miski i odstawić.
3Do woka dodać łyżkę oleju i smażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać fasolkę i bulion. Przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić przez 4-5 minut. Dodać wołowinę i sos sojowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.
Porcja dla:
4 osób