Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Szybkie i smaczne danie typu stir fry, oryginalnie zwane Thit Bo Xao Dau. Kawałki wołowiny smażone z zieloną fasolką w sosie sojowym. Najlepiej podawać z ryżem. Smacznego!

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
  • 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 500 g polędwicy wołowej, pokrojonej w cienkie plasterki

Przygotowanie:

1W misce wymieszać czosnek z pieprzem, skrobią i łyżką oleju. Dodać wołowinę i wymieszać.

2W woku mocno rozgrzać 2 łyżki oleju. Dodać mięso i smażyć, mieszając przez 2 minuty, aż będzie brązowe. Przełożyć do miski i odstawić.

3Do woka dodać łyżkę oleju i smażyć cebulę, aż zmięknie. Dodać fasolkę i bulion. Przykryć i zmniejszyć ogień. Dusić przez 4-5 minut. Dodać wołowinę i sos sojowy. Wymieszać i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty.

Porcja dla:

4 osób