Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Te małe przekąski to warzywa obtaczane w cieście z mąką z ciecierzycy, smażon ena oleju. Są przepyszne. Najlepiej dodać do nich dipy, na przykład na bazie jogurtu, limonki i kolendry. To świetna przekąska dla wegetarian. Resztki można dodać do wegetariańskiego curry.

Składniki:

  • 300 g mąki z ciecierzycy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki curry
  • 25 g posiekanej świeżej kolendry
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Wymieszać mąkę z sodą, curry, kolendrą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i wymieszać na gładkie ciasto.

2W głębokiej patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, zanurzać warzywa w cieście, a następnie wkładać do oleju. Smażyć przez 5 minut, aż się przyrumienią. Smażyć partiami. Wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Pakory powinny mieć złocistobrązowy kolor, powinny być chrupiące, a warzywa miękkie.

Porcja dla:

8 osób