15 min.
10 min.
25 min.
Te małe przekąski to warzywa obtaczane w cieście z mąką z ciecierzycy, smażon ena oleju. Są przepyszne. Najlepiej dodać do nich dipy, na przykład na bazie jogurtu, limonki i kolendry. To świetna przekąska dla wegetarian. Resztki można dodać do wegetariańskiego curry.
Składniki:
- 300 g mąki z ciecierzycy
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki curry
- 25 g posiekanej świeżej kolendry
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Wymieszać mąkę z sodą, curry, kolendrą i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem. Dodać wodę i wymieszać na gładkie ciasto.
2W głębokiej patelni rozgrzać olej. Gdy będzie gorący, zanurzać warzywa w cieście, a następnie wkładać do oleju. Smażyć przez 5 minut, aż się przyrumienią. Smażyć partiami. Wykładać na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Pakory powinny mieć złocistobrązowy kolor, powinny być chrupiące, a warzywa miękkie.
Porcja dla:
8 osób