Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

To łatwiutkie danie z kilkoma zwyczajnymi składnikami, ale doskonałe na obiad w ciągu tygodnia. Podawać z ryżem. Pod koniec smażenia można dodać inne składniki, na przykład posiekany szczypiorek, nasiona sezamu, itp. Najlepiej smażyć w woku, ale można też użyć dużej patelni.

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 500 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 czerwone papryki pokrojone w paski
  • 1 łyżeczka zmielonego ziela angielskiego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka świeżej natki pietruszki, posiekanej

Przygotowanie:

1W woku lub w dużej patelni na średnim ogniu rozgrzać oliwę. Dodać cebulę i zeszklić ją. Dodać czerwoną paprykę i wołowinę. Smażyć przez około 7 minut.

2Dodać ziele angielskie i sos sojowy. Smażyć, mieszając przez jeszcze 1 minutę. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Porcja dla:

4 osób