Czas przygotowania:
35 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
70 min.

Suflety zawsze robią ogromne wrażenie na stołownikach, a ich przyrządzanie jest bardzo proste. W tym przepisie mleko, w którym gotowaliśmy rybę wykorzystamy jako bazę sufletu, a świeże zioła i siekane pomidory nadadzą mu cudowny smak. Podaje się go wprost z pieca, z razowym pieczywem.

Składniki:

  • 300 g wędzonego filetu z łupacza
  • 300 ml chudego mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka parmezanu, startego
  • 1 łyżka tartej bułki
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej
  • 3 jajka, żółtka oddzielone od białek

Przygotowanie:

1Włożyć łupacza do rondla. Wlać mleko i podgrzewać, aż zacznie lekko wrzeć. Gotować na małym ogniu około 8 minut, aż rybę będzie można rozdrobnić widelcem. Zdjąć rondel z ognia i zostawić rybę w mleku, żeby trochę przestygła. Gdy łupacz nie będzie już parzył w dłonie, wyjąć z mleka i rozdrobnić, odrzucając skórę i ewentualnie pozostałe w mięsie ości. Odstawić mleko, by ostygło całkowicie.

2Rozgrzać piekarnik z umieszczoną wewnątrz blachą do temperatury 190°C. Lekko nasmarować masłem naczynie do sufletów o pojemności 1,7 l. Wymieszać parmezan z bułką tartą i posypać naczynie od wewnątrz, obracając je, by pokryło się dno i boki. Zsypać nadmiar bułki tartej i zachować.

3Rozrobić mąkę kukurydzianą z odrobiną zimnego mleka, w którym gotowaliśmy rybę. Resztę mleka doprowadzić niemal do wrzenia w małym rondlu. Wlać je do rozrobionej mąki, cały czas mieszając. Przelać z powrotem do rondla i doprowadzić do wrzenia, dalej mieszając, aż sos zgęstnieje.

4Wlać sos do dużej miski. Dodać żółtka, po jednym, ubijając je z sosem trzepaczką. Dodać rozdrobnione mięso łupacza, pomidory, musztardę, natkę pietruszki, szczypiorek, sól i pieprz.

5W czystej i suchej misce ubić niezbyt sztywną pianę z 4 białek. Dodać ¼ piany do sosu i delikatnie wymieszać, a następnie dodać resztę i połączyć.

6Przełożyć masę dużą łyżką do przygotowanego naczynia do sufletów. Posypać po wierzchu resztą parmezanu i bułki tartej. Ustawić naczynie na rozgrzanej blasze i piec około 35 minut, aż suflet ładnie wyrośnie i się przyrumieni. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób