Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
25 min.

Smaczne wegetariańskie szaszłyki, które można przyrządzić na grillu albo usmażyć na patelni. Najlepiej smakują z ryżem lub bagietką.

Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3-4 kiszone ogórki
  • garść suszonych śliwek
  • sól i pieprz do smaku
  • rozmaryn do posypania
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

1Pieczarki obrać i pokroić w grube plastry.

2Cebule pokroić na ćwiartki i rozdzielić na warstwy.

3Ogórki obrać ze skórek i pokroić w plastry. Śliwki najpierw przekroić wzdłuż na pół, a następnie każdą część na trzy.

4Pokrojone składniki nadziewać na szpadki o długości 12-15 cm w kolejności: pieczarka, cebula, śliwka, ogórek. Układać ciasno, bo w trakcie smażenia się skurczą. Każdy szaszłyk oprószyć solą, pieprzem i rozmarynem.

5Na patelni rozgrzać olej i smażyć szaszłyki ze wszystkich stron, aż się zrumienią. Dodać masło i wymieszać z sokami powstałymi w trakcie smażenia. Sosem polać szaszłyki i podawać.

Porcja dla:

4 osób