Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszna zapiekanka z klasycznego duetu: szparagi i szynka. Zapiekam je w sosie i pod żółtym serem, który się cudownie topi.

Składniki:

  • 1 kg szparagów
  • sól
  • szczypta cukru
  • 40 g masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 żółtko

Przygotowanie:

1Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok. 10 minut, odcedzić, ale 250 ml wody ze szparagów odłożyć.

2Rozgrzać piekarnik do 225 stopni C.

3W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i smażyć, stale mieszając. Powoli wlewać gorącą wodę ze szparagów i mieszać, aby nie było żadnych grudek. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje.

4Zdjąć rondelek z ognia i dodać żółtko. Rozmieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

5Owijać po kilka szparagów w plasterek szynki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

6Posypać serem i małymi kawałeczkami masła. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.

Porcja dla:

4 osób