20 min.
35 min.
55 min.
Pyszna zapiekanka z klasycznego duetu: szparagi i szynka. Zapiekam je w sosie i pod żółtym serem, który się cudownie topi.
Składniki:
- 1 kg szparagów
- sól
- szczypta cukru
- 40 g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 żółtko
Przygotowanie:
1Szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końcówki i ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Gotować ok. 10 minut, odcedzić, ale 250 ml wody ze szparagów odłożyć.
2Rozgrzać piekarnik do 225 stopni C.
3W rondelku rozpuścić masło. Dodać mąkę i smażyć, stale mieszając. Powoli wlewać gorącą wodę ze szparagów i mieszać, aby nie było żadnych grudek. Gotować kilka minut aż sos zgęstnieje.
4Zdjąć rondelek z ognia i dodać żółtko. Rozmieszać. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5Owijać po kilka szparagów w plasterek szynki. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
6Posypać serem i małymi kawałeczkami masła. Piec przez 20 minut w rozgrzanym piekarniku.
Porcja dla:
4 osób