Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
75 min.

Rewelacyjny przepis na pieczonego kurczaka – doskonały na szybki obiad! Wystarczy go posypać przyprawami i wstawić do gorącego piekarnika, a potem się delektować!

Składniki:

  • 1 cały kurczak (około 1,5 kg)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/4 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/4 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/8 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230 stopni C.

2Kurczaka opłukać zimną wodą z zewnątrz i wewnątrz. Osuszyć papierowym ręcznikiem.

3Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego. Posmarować oliwą. Wymieszać przyprawy i posypać nimi kurczaka.

4Piec przez 20 minut w temperaturze 230 stopni C. Następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni C i piec przez 40 minut, aż kurczak będzie ładnie rumiany, a mięso miękkie (wewnętrzna temperatura mięsa osiągnie 85 stopni C).

5Przed pokrojeniem odstawić na 10-15 minut.

Porcja dla:

8 osób