20 min.
15 min.
85 min.
Łatwe do zrobienia, smaczne, miękkie bułeczki pieczone w foremkach do muffinów lub babeczek. Najlepsze na ciepło!
Składniki:
- 9 g (2 i 1/4 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
- 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody (45°C)
- 10 g (1/4 szklanki) płatków ziemniaczanych na purée
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
1W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać płatki ziemniaczane, cukier, sól, jaja, olej roślinny, cebulę w proszku i 1 szklankę mąki. Wyrobić na gładką masę. Wsypać resztę mąki i nadal wyrabiać ciasto, zeskrobując je ze ścianek miski, aż będzie gładkie.
2Przykryć i pozostawić na 20 do 30 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
3Nagrzać piekarnik do 200°C. Lekko posmarować tłuszczem foremki na 12 babeczek.
4Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem. Napełnić foremki ciastem do połowy i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, lub aż ciasto wypełni foremki.
5Piec w 200°C przez 15 minut. Podawać natychmiast.
Porcja dla:
12 osób