Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
85 min.

Łatwe do zrobienia, smaczne, miękkie bułeczki pieczone w foremkach do muffinów lub babeczek. Najlepsze na ciepło!

Składniki:

  • 9 g (2 i 1/4 łyżeczki) aktywnych suchych drożdży
  • 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody (45°C)
  • 10 g (1/4 szklanki) płatków ziemniaczanych na purée
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

1W dużej misce rozpuścić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać płatki ziemniaczane, cukier, sól, jaja, olej roślinny, cebulę w proszku i 1 szklankę mąki. Wyrobić na gładką masę. Wsypać resztę mąki i nadal wyrabiać ciasto, zeskrobując je ze ścianek miski, aż będzie gładkie.

2Przykryć i pozostawić na 20 do 30 minut w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

3Nagrzać piekarnik do 200°C. Lekko posmarować tłuszczem foremki na 12 babeczek.

4Wyrośnięte ciasto zagnieść energicznym ruchem. Napełnić foremki ciastem do połowy i pozostawić do wyrośnięcia na około 20 minut, lub aż ciasto wypełni foremki.

5Piec w 200°C przez 15 minut. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

12 osób