Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
100 min.

Sałatkę tę, inspirowaną kuchnią bliskowschodnią, przyrządzamy z kaszki bulgur i różnokolorowych kruchych warzyw wymieszanych z mnóstwem posiekanych, świeżych ziół i lekkim sosem cytrynowym. Podaje się ją z kawałkami soczystej, chudej jagnięciny. Jest to świetne danie na popołudniowy relaksujący posiłek w miłym towarzystwie. Najlepiej smakuje z trójkątnymi grzankami z chlebka pitta i jogurtem naturalnym.

Składniki:

  • 400 g kotletów z chudej karkówki jagnięcej, okrojonych z tłuszczu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
  • sok z ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • listki świeżej mięty do przybrania
  • 250 g kaszki bulgur
  • 400 g wrzątku
  • 12 pomidorków koktajlowych cherry, przekrojonych na połówki
  • 1 żółta lub pomarańczowa papryka, pokrojona w kostkę
  • ½ ogórka, pokrojonego w kostkę
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
  • garść świeżej mięty, grubo posiekanej
  • garść natki pietruszki, grubo posiekanej

Przygotowanie:

1Naciąć każdy kotlet z boku w poprzek, rozłożyć na płasko i umieścić w płytkim naczyniu. Utrzeć oliwę z sokiem cytrynowym i czosnkiem. Obtoczyć starannie mięso w tak przygotowanej marynacie. Przykryć naczynie folią spożywczą i wstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc.

2Wsypać kaszkę bulgur do miski, zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia na 20 minut, aż kaszka wchłonie całą wodę.

3Wymieszać wszystkie składniki sosu. Wlać go do namoczonej kaszki bulgur. Dodać pomidorki, paprykę, ogórek, cebulkę dymkę i zioła.

4Rozgrzać mocno opiekacz. Ułożyć mięso na ruszcie brytfanny i opiekać po 3–4 minuty z obu stron, aż będzie równomiernie przyrumienione. Jeśli chcemy, by mięso nie było półkrwiste, lecz lepiej wypieczone, należy opiekać je nieco dłużej.

5Skosztować sałatki i w razie potrzeby przyprawić do smaku solą i pieprzem. Rozdrobnić widelcem. Pokroić mięso ukośnie w plastry, ułożyć na wierzchu tabbouleh i udekorować listkami mięty. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób