30 min.
155 min.
185 min.
Ten gulasz inspirowany kuchnią Środkowego Wschodu przygotowuje się w dużym garnku, ale wynik jest równie pyszny, jak gdyby był przygotowywany w specjalnym naczyniu. Jagnięcina jest soczysta i miękka, wspaniale pasuje do kuskusu.
Składniki:
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- skórka z 1 pomarańczy pokrojona w bardzo cienkie paski
- 1 szczypta szafranu w nitkach
- 1,6 kg ugotowanej ciecierzycy
- 12 małych suszonych śliwek bez pestek
- 150 g migdałów w płatkach, do dekoracji
Przygotowanie:
1W dużym garnku na małym ogniu rozgrzać oliwę i podsmażać jagnięcinę, aż się zrumieni. Wyjąć mięso z garnka i odstawić. Włożyć do garnka cebulę i smażyć, często mieszając, przez 5-10 minut.
2Dodać szafran, wymieszać, aby pokrył cebulę, a następnie dodać z powrotem mięso. Wlać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, skórkę pomarańczową i przyprawy. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić przez 2 godziny.
3Pod koniec czasu gotowania nabrać jedną chochelkę wywaru i wlać do miski. Wmieszać miód i wlać z powrotem do garnka. Dodać śliwki, morele, daktyle, kolendrę i ciecierzycę. Dusić przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Nabrać znów chochelkę wywaru, wlać do miski i wymieszać z harissą. Tę pikantną mieszaninę wlać do miseczki i ustawić na stole. Każdy będzie mógł sobie sam nałożyć tyle harrisy z bulionem, ile lubi. Doprawić potrawę w garnku do smaku, udekorować migdałami i podawać.
Porcja dla:
8 osób