Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
155 min.
Całkowity czas:
185 min.

Ten gulasz inspirowany kuchnią Środkowego Wschodu przygotowuje się w dużym garnku, ale wynik jest równie pyszny, jak gdyby był przygotowywany w specjalnym naczyniu. Jagnięcina jest soczysta i miękka, wspaniale pasuje do kuskusu.

Składniki:

  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 kg jagnięciny pokrojonej w kostkę
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • skórka z 1 pomarańczy pokrojona w bardzo cienkie paski
  • 1 szczypta szafranu w nitkach
  • 1,6 kg ugotowanej ciecierzycy
  • 12 małych suszonych śliwek bez pestek
  • 150 g migdałów w płatkach, do dekoracji

Przygotowanie:

1W dużym garnku na małym ogniu rozgrzać oliwę i podsmażać jagnięcinę, aż się zrumieni. Wyjąć mięso z garnka i odstawić. Włożyć do garnka cebulę i smażyć, często mieszając, przez 5-10 minut.

2Dodać szafran, wymieszać, aby pokrył cebulę, a następnie dodać z powrotem mięso. Wlać bulion. Dodać koncentrat pomidorowy, skórkę pomarańczową i przyprawy. Dobrze wymieszać i doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu. Zmniejszyć ogień na mały, przykryć i dusić przez 2 godziny.

3Pod koniec czasu gotowania nabrać jedną chochelkę wywaru i wlać do miski. Wmieszać miód i wlać z powrotem do garnka. Dodać śliwki, morele, daktyle, kolendrę i ciecierzycę. Dusić przez 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Nabrać znów chochelkę wywaru, wlać do miski i wymieszać z harissą. Tę pikantną mieszaninę wlać do miseczki i ustawić na stole. Każdy będzie mógł sobie sam nałożyć tyle harrisy z bulionem, ile lubi. Doprawić potrawę w garnku do smaku, udekorować migdałami i podawać.

Porcja dla:

8 osób