Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Pyszne i sycące danie na obiad dla całej rodziny. Najlepsza jest polędwica, ale jeśli używasz innego kawałka mięsa, może trzeba go będzie dłużej gotować. W takiej sytuacji lepiej mięso przyrządzić oddzielnie, a dopiero potem dodać ziemniaki.
Składniki:
- 350 g polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 ziemniaków
- 2 łyżki creme fraiche lub kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1Mięso pokroić w kostkę, a cebulę posiekać.
2W garnku rozgrzać olej i podsmażyć mięso z cebulą, aż cebula będzie złocista.
3Dodać mąkę, wymieszać, a następnie podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu.
4Ziemniaki pokroić w małą kostkę i wrzucić do garnka z mięsem. Dodać odrobinę wody – wystarczy tylko tyle, aby zakryła ziemniaki. Gotować na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
5Dodać śmietanę, liść laurowy, sól i pieprz. Gotować przez 25-30 minut, aż mięso i ziemniaki będą miękkie.
Porcja dla:
4 osób