Szparagi i panierowane boczniaki

Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Jeden z ulubionych obiadów bezmięsnych mojego męża. Do tego młode ziemniaki posypane koperkiem i smakowite danie gotowe!

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 1 opakowanie boczniaków
  • 1 jajko
  • 50 g mąki
  • 50 g bułki tartej
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Szparagi opłukać, oczyścić i obciąć zdrewniałe końcówki. Gotować we wrzątku z solą i cukrem ok. 10 minut.

2Grzyby oczyścić, opłukać i delikatnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Posypać solą i pieprzem.

3Boczniaki obtoczyć w panierce: najpierw w mące, później jajku, a na końcu w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Podawać z ciepłymi szparagami.

Porcja dla:

4 osób