Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
300 min.
300 min.
Całkowity czas:
305 min.
305 min.
Ten francuski deser to specjalność pochodząca z Normandii. Ryż piecze się powoli z słodkim mleku z dodatkiem cynamonu. Dzięki temu długiemu procesowi pieczenia powstaje pyszna, gęsta skarmelizowana skórka.
Składniki:
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 175 g cukru
- 175 g krótkoziarnistego ryżu do puddingów
- 2 litry niepasteryzowanego mleka (lub świeżego mleka pełnotłustego)
- 1 szczypta mielonego cynamonu
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 150 C.
2W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszać cukier zwykły z cukrem waniliowym, ryżem, mlekiem i cynamonem.
3Piec przez 4,5 do 5 godzin.
Porcja dla:
12 osób