Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
300 min.
Całkowity czas:
305 min.

Ten francuski deser to specjalność pochodząca z Normandii. Ryż piecze się powoli z słodkim mleku z dodatkiem cynamonu. Dzięki temu długiemu procesowi pieczenia powstaje pyszna, gęsta skarmelizowana skórka.

Składniki:

  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 175 g cukru
  • 175 g krótkoziarnistego ryżu do puddingów
  • 2 litry niepasteryzowanego mleka (lub świeżego mleka pełnotłustego)
  • 1 szczypta mielonego cynamonu

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 150 C.

2W dużym naczyniu żaroodpornym wymieszać cukier zwykły z cukrem waniliowym, ryżem, mlekiem i cynamonem.

3Piec przez 4,5 do 5 godzin.

Porcja dla:

12 osób