Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
25 min.

To tradycyjne danie podaje się w Hiszpanii na Wielkanoc. Chleb zanurzony w mleku z dodatkiem cytryny i cynamonu, obtoczony w jajku i smażony na złoty kolor. To doskonały sposób na zużycie czerstwego pieczywa – i to bez okazji. Uwielbiane przez dzieci!

Składniki:

  • 1 czerstwa bagietka
  • 1 cytryna
  • 1 litr mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru kryształu

Przygotowanie:

1Bagietkę pokroić na kromki o grubości 3 cm. Odłożyć na bok. Obrać cytrynę.

2Do rondelka wlać mleko, dodać skórkę z cytryny i cynamon. Podgrzewać na średnim ogniu, ale nie zagotowywać. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia i przelać do miski.

3Kromki bagietki namoczyć w mleku, wyjąć i delikatnie osączyć z nadmiaru płynu. Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku.

4Na patelni rozgrzać dwucentymetrową warstwę oliwy. Dodać kromki bagietki i smażyć z obydwu stron na rumiano. Odkładać na papierowe ręczniki.

5W miseczce wymieszać cynamon z cukrem i posypać jeszcze gorące kromki.

Porcja dla:

4 osób