05 min.
20 min.
25 min.
To tradycyjne danie podaje się w Hiszpanii na Wielkanoc. Chleb zanurzony w mleku z dodatkiem cytryny i cynamonu, obtoczony w jajku i smażony na złoty kolor. To doskonały sposób na zużycie czerstwego pieczywa – i to bez okazji. Uwielbiane przez dzieci!
Składniki:
- 1 czerstwa bagietka
- 1 cytryna
- 1 litr mleka
- 1 laska cynamonu
- 2 łyżeczki cukru kryształu
Przygotowanie:
1Bagietkę pokroić na kromki o grubości 3 cm. Odłożyć na bok. Obrać cytrynę.
2Do rondelka wlać mleko, dodać skórkę z cytryny i cynamon. Podgrzewać na średnim ogniu, ale nie zagotowywać. Dodać cukier i podgrzewać przez kilka minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawić z ognia i przelać do miski.
3Kromki bagietki namoczyć w mleku, wyjąć i delikatnie osączyć z nadmiaru płynu. Następnie zanurzać w roztrzepanym jajku.
4Na patelni rozgrzać dwucentymetrową warstwę oliwy. Dodać kromki bagietki i smażyć z obydwu stron na rumiano. Odkładać na papierowe ręczniki.
5W miseczce wymieszać cynamon z cukrem i posypać jeszcze gorące kromki.
Porcja dla:
4 osób