Czas przygotowania:
90 min.
Czas gotowania:
35 min.
Całkowity czas:
185 min.

Pyszna i prosta chałka o miodowym smaku. Ciasto wyrabia się w automacie do chleba, ale można również ręcznie je zagniatać przez 15 minut.

Składniki:

  • 7/8 szklanki wody
  • 1/2 łyżki soli
  • 1/4 szklanki miodu
  • 2 jajka
  • 4 łyżki masła, stopionego
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży

Przygotowanie:

1Do pojemnika automatu do chleba dodać kolejno wodę, sól, miód, jajka, masło, mąkę i drożdże. Ustawić automat na cykl wyrabiania ciasta i nacisnąć start.

2Ciasto wyjąć z automatu po pierwszym wyrośnięciu. Podzielić na 3 lub 4 części, uformować wałki i zapleść je razem jak warkocz. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.

3Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.

4Piec przez 35-45 minut, aż skórka będzie rumiana.

Porcja dla:

1 osoby