Czas przygotowania:
90 min.
90 min.
Czas gotowania:
35 min.
35 min.
Całkowity czas:
185 min.
185 min.
Pyszna i prosta chałka o miodowym smaku. Ciasto wyrabia się w automacie do chleba, ale można również ręcznie je zagniatać przez 15 minut.
Składniki:
- 7/8 szklanki wody
- 1/2 łyżki soli
- 1/4 szklanki miodu
- 2 jajka
- 4 łyżki masła, stopionego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
Przygotowanie:
1Do pojemnika automatu do chleba dodać kolejno wodę, sól, miód, jajka, masło, mąkę i drożdże. Ustawić automat na cykl wyrabiania ciasta i nacisnąć start.
2Ciasto wyjąć z automatu po pierwszym wyrośnięciu. Podzielić na 3 lub 4 części, uformować wałki i zapleść je razem jak warkocz. Przełożyć na blaszkę i odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
3Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
4Piec przez 35-45 minut, aż skórka będzie rumiana.
Porcja dla:
1 osoby