Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
120 min.

To pyszne danie jest warte zachodu! Farsz z ryżu i mielonego mięsa w pieczonej papryce podany z sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Wspaniałe na ciepłą kolację z przyjaciółmi. Prezentuje się i smakuje wybornie!

Składniki:

  • 1 szklanka (190 g) brązowego ryżu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 50 g surowego boczku
  • 300 g mielonej wołowiny
  • 4 duże czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka mielonej papryki ostrej

Przygotowanie:

1Przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas gotowania o 15 minut.

2Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie.

3Boczek pokroić drobniutko (można go przemielić w maszynce do mięsa) i dodać do cebuli.

4Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodać mieloną wołowinę i mieszając smażyć około 10 minut.

5Papryki umyć, odkroić górną część z ogonkiem (nie wyrzucać!) i wydrążyć gniazda nasienne.

6W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej papryki na około 3 minuty.

7Przygotować farsz: w misce wymieszać ryż z podsmażonym mięsem. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać.

8W międzyczasie namoczyć suszone grzyby.

9Każdą paprykę nadziewać farszem delikatnie go ubijając i przykryć końcówką z ogonkiem.

10Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i podlać bulionem grzybowym.

11Piec w temperzturze 180 stopni C przez 60 minut. Czasami papryka ma cieńszą skórkę więc po 45 minutach warto sprawdzić czy już jest miękka.

12Sos grzybowy Odciśnięte grzyby suszone pokroić i zacząć gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.

13Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i dodać do już gotujących się grzybów.

14Dusić grzyby przez około 15 minut.

15Łyżkę śmietany rozmieszać z mąką i rozprowadzić w odrobinie wywaru grzybowego tak, aby nie było żadnych grudek, a konsystencja była płynna. Dodać do grzybów i zagotować.

16Doprawić solą i pieprzem ale proszę uważać z ilością, bo grzyby mają bardzo delikatny smak.

Porcja dla:

4 osób