60 min.
60 min.
120 min.
To pyszne danie jest warte zachodu! Farsz z ryżu i mielonego mięsa w pieczonej papryce podany z sosem grzybowym wprost rozpływa się w ustach. Wspaniałe na ciepłą kolację z przyjaciółmi. Prezentuje się i smakuje wybornie!
Składniki:
- 1 szklanka (190 g) brązowego ryżu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 50 g surowego boczku
- 300 g mielonej wołowiny
- 4 duże czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka mielonej papryki ostrej
Przygotowanie:
1Przygotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu skracając czas gotowania o 15 minut.
2Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oliwie.
3Boczek pokroić drobniutko (można go przemielić w maszynce do mięsa) i dodać do cebuli.
4Do podsmażonej cebuli z boczkiem dodać mieloną wołowinę i mieszając smażyć około 10 minut.
5Papryki umyć, odkroić górną część z ogonkiem (nie wyrzucać!) i wydrążyć gniazda nasienne.
6W dużym garnku zagotować osoloną wodę i wrzucić do niej papryki na około 3 minuty.
7Przygotować farsz: w misce wymieszać ryż z podsmażonym mięsem. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać.
8W międzyczasie namoczyć suszone grzyby.
9Każdą paprykę nadziewać farszem delikatnie go ubijając i przykryć końcówką z ogonkiem.
10Papryki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i podlać bulionem grzybowym.
11Piec w temperzturze 180 stopni C przez 60 minut. Czasami papryka ma cieńszą skórkę więc po 45 minutach warto sprawdzić czy już jest miękka.
12Sos grzybowy Odciśnięte grzyby suszone pokroić i zacząć gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.
13Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i dodać do już gotujących się grzybów.
14Dusić grzyby przez około 15 minut.
15Łyżkę śmietany rozmieszać z mąką i rozprowadzić w odrobinie wywaru grzybowego tak, aby nie było żadnych grudek, a konsystencja była płynna. Dodać do grzybów i zagotować.
16Doprawić solą i pieprzem ale proszę uważać z ilością, bo grzyby mają bardzo delikatny smak.
Porcja dla:
4 osób