Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pierrade to nic innego jak mięso grillowane na gorącym kamieniu – co jest doskonałym sposobem na dobrą zabawę z zaproszonymi gośćmi. Można zaproponować różne rodzaje mięsa, drób czy dziczyznę, a jako dodatki podać smażone ziemniaki i sałatkę.

Składniki:

  • 200 g rumsztyku
  • 200 g polędwicy wołowej
  • 200 g polędwiczek drobiowych
  • 200 g kaczki
  • 400 g polędwicy cielęcej

Przygotowanie:

1Mięso pokroić na cienkie paseczki (nie grubsze niż 4 mm). Ułożyć je na 2-3 półmiskach, układając po trochę z każdego rodzaju mięsa na każdym półmisku. Udekorować pietruszką, pomidorkami i cebulkami koktajlowymi.

2Około 20 minut przed rozpoczęciem uczty rozgrzać kamień. Gdy będzie gorący posypać go solą. Dzięki temu nie będzie do niego przywierać jedzenie podczas grillowania.

3Sosy nałożyć do małych miseczek. Goście będą sobie smażyć dowolne kawałeczki mięsa według własnych upodobań i maczać je w ulubionych sosach.

Porcja dla:

6 osób