Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
57 min.

Pyszny tuńczyk prosto z grilla! Uwaga – steków nie można grillować zbyt długo, bo tuńczyk szybko staje się suchy.

Składniki:

  • 2 łyżki sosu sojowego light
  • 1 łyżka chińskiego wina ryżowego
  • 1 duży ząbek czosnku, zgnieciony
  • 1 łyżka mielonego świeżego imbiru
  • 4 steki z tuńczyka (po 175 g, ok. 1,5 cm grubości)
  • 1 łyżka oleju roślinnego

Przygotowanie:

1W płytkim naczyniu wymieszać sos sojowy z winem ryżowym, czosnkiem i imbirem. Umieścić tuńczyka w marynacie i obrócić, aby dobrze się nią pokrył. Przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut.

2Rozgrzać grill do średniej temperatury.

3Wyjąć tuńczyka z marynaty, marynatę wylać. Steki posmarować z obu stron olejem za pomocą pędzelka.

4Grillować tuńczyka przez około 3 do 6 minut na każdej stronie, lub do momentu, gdy wygląda na gotowego.

Porcja dla:

4 osób