Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
08 min.
Całkowity czas:
23 min.

Oto propozycja dla kogoś, kto ma bardzo niewiele czasu na przygotowanie obiadu. Kurczak w chlebku pitta z pyszną sałatą i greckim sosem ogórkowo-jogurtowym zwanym tzatziki. Czy to nie brzmi smakowicie?

Składniki:

  • 600 g filetów z piersi kurczaka
  • 4 łyżki kaszki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki granulowanej cebuli
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 4 chlebki pitta
  • kilka liści zielonej sałaty

Przygotowanie:

1Mięso pokroić w cienkie paski. Wymieszać kaszkę kukurydzianą z granulowaną cebulą, papryką, kminkiem, pieprzem i solą w plastikowej torebce. Wrzucić do torebki paseczki kurczaka – po kilka naraz – i dobrze wstrząsnąć, aby pokryły się przyprawami. Wyjąć, strząsnąć nadmiar mieszanki i odłożyć na talerz na czas przygotowania sosu.

2Odcisnąć nadmiar wody ze startego ogórka, włożyć do naczynia. Dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić.

3Rozgrzać piekarnik lub grill do wysokiej temperatury. Na patelni rozgrzać połowę oliwy. Wrzucić połowę mięsa, smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty, po obu stronach, aż nabierze złotego koloru. Czynność powtórzyć z pozostałym mięsem. Pierwsza porcja nie powinna przez ten czas wystygnąć.

4W tym czasie rozgrzać chlebki pitta na ruszcie, minutę z każdej strony, a następnie rozciąć każdy z nich tak, aby utworzył „kieszeń“.

5Wyłożyć każdą pittę od środka liściem sałaty. Nałożyć mięso, polać sosem tzatziki i podawać.

Porcja dla:

4 osób