Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
160 min.

To przepis mojego brata! Pyszne, aromatyczne mięso kurczka, przekładane słodkimi ananasami i brzoskiwniami, z dodatkiem sosu śmietanowo-czosnkowego. Niesamowita kombinacja smaku! Palce lizać!

Składniki:

  • 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 puszka ananasa
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta lub zielona papryka

Przygotowanie:

1W misce wymieszać oliwę z oliwek z ziołami, solą i pieprzem. Dodać kawałki kurczaka, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.

2Ananasa i brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w plastry.

3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Jeśli będzie za gorący mięso z wierzchu się przypali, a w środku będzie surowe.

4Składnki nabijać na przemian: papryka, cebula, kurczak, brzoskwinia, papryka, kurczak, cebula, ananas, kurczak, papryka itd, aż do wykorzystania wszystkich składników.

5Piec na górnej półce grilla przez około 15 minut, od czasu do czasu odwracając.

6W międzyczasie, wymieszać śmietanę z oliwą, czosnkiem i pieprzem na jednolity sos. Smarować pędzelkiem szaszłyki jak już będą prawie gotowe.

Porcja dla:

6 osób