20 min.
20 min.
160 min.
To przepis mojego brata! Pyszne, aromatyczne mięso kurczka, przekładane słodkimi ananasami i brzoskiwniami, z dodatkiem sosu śmietanowo-czosnkowego. Niesamowita kombinacja smaku! Palce lizać!
Składniki:
- 4 filety z piersi kurczaka pokrojone w dużą kostkę
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1 puszka ananasa
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta lub zielona papryka
Przygotowanie:
1W misce wymieszać oliwę z oliwek z ziołami, solą i pieprzem. Dodać kawałki kurczaka, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na 2 godziny.
2Ananasa i brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić w grubą kostkę. Z papryk usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w plastry.
3Rozgrzać grill do średniej temperatury. Jeśli będzie za gorący mięso z wierzchu się przypali, a w środku będzie surowe.
4Składnki nabijać na przemian: papryka, cebula, kurczak, brzoskwinia, papryka, kurczak, cebula, ananas, kurczak, papryka itd, aż do wykorzystania wszystkich składników.
5Piec na górnej półce grilla przez około 15 minut, od czasu do czasu odwracając.
6W międzyczasie, wymieszać śmietanę z oliwą, czosnkiem i pieprzem na jednolity sos. Smarować pędzelkiem szaszłyki jak już będą prawie gotowe.
Porcja dla:
6 osób