07 min.
07 min.
74 min.
Legenda głosi, że saksońska wieśniaczka Rowena podała przejeżdżającemu księciu piwo z pieczonymi jabłkami i przyprawami ze słowami „Waes hael”, czyli „Na zdrowie”. Napój był tak smaczny i orzeźwiający, że jego recepturę książę rozpowszechnił w całym kraju, a napój zapamiętano pod nazwą wassail. Poniższy przepis jest wariacją tego trunku.
Składniki:
- 2 i 1/4 szkl. cukru
- 4 szkl. wody
- 2 laski cynamonu
- 1 plasterek świeżego imbiru
- 4 szkl. soku pomarańczowego
Przygotowanie:
1W dużym rondelku połączyć cukier z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać laski cynamonu, ziele angielskie, goździki i imbir. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
2Przecedzić napój do dużego garnka. Przed podaniem dodać sok pomarańczowy, cytrynowy i jabłkowy i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i podawać.
Porcja dla:
36 osób