Czas przygotowania:
07 min.
Czas gotowania:
07 min.
Całkowity czas:
74 min.

Legenda głosi, że saksońska wieśniaczka Rowena podała przejeżdżającemu księciu piwo z pieczonymi jabłkami i przyprawami ze słowami „Waes hael”, czyli „Na zdrowie”. Napój był tak smaczny i orzeźwiający, że jego recepturę książę rozpowszechnił w całym kraju, a napój zapamiętano pod nazwą wassail. Poniższy przepis jest wariacją tego trunku.

Składniki:

  • 2 i 1/4 szkl. cukru
  • 4 szkl. wody
  • 2 laski cynamonu
  • 1 plasterek świeżego imbiru
  • 4 szkl. soku pomarańczowego

Przygotowanie:

1W dużym rondelku połączyć cukier z wodą. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut. Zdjąć z ognia i dodać laski cynamonu, ziele angielskie, goździki i imbir. Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

2Przecedzić napój do dużego garnka. Przed podaniem dodać sok pomarańczowy, cytrynowy i jabłkowy i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i podawać.

Porcja dla:

36 osób