Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
50 min.

Propozycja dla najmłodszych: wesołe, kolorowe kurczaczki z pieczarkowym nadzieniem. Polecam nie tylko na Święta!

Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • olej do smażenia
  • 200 g pieczarek, startych na grubej tarce
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż, ale nie równo przez środek, tylko odcinając ok. 1/4 jajka. (Jajka będą leżeć tak, jak na zdjęciu.) Wydrążyć żółtka.

2Drobno posiekaną cebulkę podsmażyć na łyżce oleju, dodać do niej starte pieczarki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

3Przestudzony farsz wymieszać z roztartymi żółtkami i posiekanym drobno szczypiorkiem. Masą nadziewać połówki białek. Układać farszem do dołu.

4Z papryki przygotować ozdoby:

5Czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski o wymiarach 0,5×2 cm. Z jednego boku każdego paseczka wyciąć drobne ząbki – to będą grzebyki.

6Z pomarańczowej papryki wykroić trójkąty: 2 dłuższe boki o długości 2-3 cm a podstawa ma być długości 1-1,5 cm. Na podstawie każdego trójkąta wyciąć drobne ząbki – to będą ogony.

7Z żółtej papryki wyciąć małe trójkąciki – to będą dzióbki.

8Ozdobić jajka: w małe nacięcia z grubszego końca jajka włożyć ogony z pomarańczowej papryki, wbijając w nie ostry czubek trójkąta; na górze jajek ułożyć czerwone grzebienie, a ze spiczastej strony jajek wetknąć żółte dziobki. Oczy zrobić z ziarenek pieprzu.

Porcja dla:

8 osób