Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
12 min.
Całkowity czas:
17 min.

Nie przepadam za gotowanymi brokułami, tracą wtedy swoją chrupkość! Oto najlepszy sposób na ich przygotowanie: wymieszać z odrobiną oliwy, oprószyć solą i pieprzem i upiec. W ten sam sposób można przygotować kalafiora. Wspaniale smakuje z pomidorami, posypany parmezanem albo serem asiago.

Składniki:

  • 1 brokuł, podzielony na różyczki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni.

2Na blaszce ułożyć brokuły, skropić oliwą i wymieszać. Warstwę ułożyć równomiernie. Oprószyć solą i pieprzem. Piec przez 10-12 minut, w międzyczasie raz przemieszać.

3Pomidora ułożyć na talerzu, posypać czosnkiem. Przełożyć na talerz brokuły, posypać parmezanem i podawać jako dodatek do dań głównych lub zdrową przekąskę.

Porcja dla:

4 osób