Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
345 min.

Tradycyjny włoski płaski chleb, który można kroić i jeść jak pizzę. Zrobiony z mąki z ciecierzycy jest zdrowy i bogaty w białko, a nie zawiera glutenu.

Składniki:

  • 1 litr ciepłej wody
  • 350 g mąki z ciecierzycy
  • 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek do nasmarowania formy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Do miski wlać wodę i stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zebrać z powierzchni pianę, przykryć i odstawić na 4-6 godzin.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Wstawić formę, aby bardzo dobrze się rozgrzała. Ważne aby forma była gorąca, żeby chleb nie przywierał.

3Z powierzchni mieszaniny z mąką zebrać ponownie pianę. Dodać oliwę i sól, dokładnie wymieszać.

4Z piekarnika wyjąć blaszkę i nasmarować oliwą. Wyłożyć ciasto i posypać rozmarynem.

5Piec przez 30 minut, aż chleb będzie złoty a krawędzie rumiane. Środek powinien być wciąż miękki.

6Chleb wjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Posypać pieprzem i podawać na gorąco.

Porcja dla:

8 osób