15 min.
30 min.
345 min.
Tradycyjny włoski płaski chleb, który można kroić i jeść jak pizzę. Zrobiony z mąki z ciecierzycy jest zdrowy i bogaty w białko, a nie zawiera glutenu.
Składniki:
- 1 litr ciepłej wody
- 350 g mąki z ciecierzycy
- 125 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek do nasmarowania formy
- 1 gałązka rozmarynu
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Do miski wlać wodę i stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką. Zebrać z powierzchni pianę, przykryć i odstawić na 4-6 godzin.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 stopni C. Wstawić formę, aby bardzo dobrze się rozgrzała. Ważne aby forma była gorąca, żeby chleb nie przywierał.
3Z powierzchni mieszaniny z mąką zebrać ponownie pianę. Dodać oliwę i sól, dokładnie wymieszać.
4Z piekarnika wyjąć blaszkę i nasmarować oliwą. Wyłożyć ciasto i posypać rozmarynem.
5Piec przez 30 minut, aż chleb będzie złoty a krawędzie rumiane. Środek powinien być wciąż miękki.
6Chleb wjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut. Posypać pieprzem i podawać na gorąco.
Porcja dla:
8 osób