Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
30 min.
30 min.
Najlepszą rzeczą w klasycznym wołowym strogonowie są korniszony. Użyj najlepszej wołowiny na jaką Cię stać i nie smaż jej za długo. W zależności od tego, jak grubo ją pokroisz – wystarczy minuta lub dwie na każdą stronę, a będzie wspaniale średnio wysmażona.
Składniki:
- 600 g wołowiny z górnej części nogi
- 150 g świeżych grzybów
- 2 łyżki oleju
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie:
1Wołowinę pokroić w cienkie paski. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.
2W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę na średnim ogniu, odwracając od czasu do czasu. Wyjąć wołowinę z patelni i odstawić.
3W pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i grzyby. Dodać paprykę, bulion i śmietanę.
4Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do patelni. Doprawić sos solą i pieprzem. Do sosu dodać wołowinę i podgrzać całość, ale nie zagotować.
Porcja dla:
4 osób