Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Najlepszą rzeczą w klasycznym wołowym strogonowie są korniszony. Użyj najlepszej wołowiny na jaką Cię stać i nie smaż jej za długo. W zależności od tego, jak grubo ją pokroisz – wystarczy minuta lub dwie na każdą stronę, a będzie wspaniale średnio wysmażona.

Składniki:

  • 600 g wołowiny z górnej części nogi
  • 150 g świeżych grzybów
  • 2 łyżki oleju
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie:

1Wołowinę pokroić w cienkie paski. Grzyby oczyścić i pokroić w cienkie plasterki.

2W dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć wołowinę na średnim ogniu, odwracając od czasu do czasu. Wyjąć wołowinę z patelni i odstawić.

3W pozostałym tłuszczu podsmażyć cebulę i grzyby. Dodać paprykę, bulion i śmietanę.

4Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do patelni. Doprawić sos solą i pieprzem. Do sosu dodać wołowinę i podgrzać całość, ale nie zagotować.

Porcja dla:

4 osób