Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
30 min.

Najlepiej przygotować to danie latem, gdy można dostać świeże kurki. Można też do niego użyć borowików, smardzów, albo mieszanki ulubionych grzybów.

Składniki:

  • 25 g masła
  • 4 filety z piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę

Przygotowanie:

1W patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło, a następnie dodać piersi z kurczaka i smażyć je przez 7 minut na każdej stronie. Oprószyć solą i pieprzem.

2W międzyczasie w drugiej patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na rumiano.

3Do cebuli dodać kurki. Posypać listkami tymianku. Smażyć przez około 10 minut, aż płyn z patelni prawie całkiem wyparuje.

4Po 10 minutach posypać grzyby posiekaną natką pietruszki.

5Wyjąć kurczaka z patelni, do patelni wlać wino i mieszając, zeskrobać z dna przypalone kawałki kurczaka.

6Na półmisku ułożyć kurki, a na nich kurczaka. Polać całość sosem z wina.

7Oprószyć solą i pieprzem.

Porcja dla:

4 osób