15 min.
15 min.
30 min.
Najlepiej przygotować to danie latem, gdy można dostać świeże kurki. Można też do niego użyć borowików, smardzów, albo mieszanki ulubionych grzybów.
Składniki:
- 25 g masła
- 4 filety z piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
1W patelni, na średnim ogniu rozgrzać masło, a następnie dodać piersi z kurczaka i smażyć je przez 7 minut na każdej stronie. Oprószyć solą i pieprzem.
2W międzyczasie w drugiej patelni na małym ogniu rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę na rumiano.
3Do cebuli dodać kurki. Posypać listkami tymianku. Smażyć przez około 10 minut, aż płyn z patelni prawie całkiem wyparuje.
4Po 10 minutach posypać grzyby posiekaną natką pietruszki.
5Wyjąć kurczaka z patelni, do patelni wlać wino i mieszając, zeskrobać z dna przypalone kawałki kurczaka.
6Na półmisku ułożyć kurki, a na nich kurczaka. Polać całość sosem z wina.
7Oprószyć solą i pieprzem.
Porcja dla:
4 osób