Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
30 min.
Całkowity czas:
45 min.
45 min.
Oto prosty, ale smaczny sposób na przygotowanie kalafiora. Cheddar można zastąpić innym ulubionym żółtym serem.
Składniki:
- 2 główki kalafiora
- 350 g śmietany
- 170 g startego sera cheddar
- 1 łyżka masła
- 110 g (1 szkl.) bułki tartej
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne wielkości ok. 23×33 cm.
2Włożyć odłamane różyczki kalafiora do dużego garnka z pokrywką i gotować na parze, aż będą miękkie.
3Przełożyć kalafior do naczynia żaroodpornego i delikatnie wymieszać ze śmietaną i serem.
4Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i równomiernie podsmażyć.
5Posypać kalafior podsmażoną bułką tartą i piec przez 25 do 30 minut.
Porcja dla:
8 osób