Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
45 min.

Oto prosty, ale smaczny sposób na przygotowanie kalafiora. Cheddar można zastąpić innym ulubionym żółtym serem.

Składniki:

  • 2 główki kalafiora
  • 350 g śmietany
  • 170 g startego sera cheddar
  • 1 łyżka masła
  • 110 g (1 szkl.) bułki tartej

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C. Lekko posmarować tłuszczem naczynie żaroodporne wielkości ok. 23×33 cm.

2Włożyć odłamane różyczki kalafiora do dużego garnka z pokrywką i gotować na parze, aż będą miękkie.

3Przełożyć kalafior do naczynia żaroodpornego i delikatnie wymieszać ze śmietaną i serem.

4Na patelni stopić masło, dodać bułkę tartą i równomiernie podsmażyć.

5Posypać kalafior podsmażoną bułką tartą i piec przez 25 do 30 minut.

Porcja dla:

8 osób