Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
45 min.
Całkowity czas:
60 min.

Proste a jednocześnie lekko wykwintne danie. Mi smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Idealne połączenie słonego smaku przełamane słodyczą migdałów. Polecam!

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 100 g makaronu razowego, np. rurki
  • garść podprażonych migdałów w płatkach
  • oliwa z oliwek
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • 200 g sera koziego w roladce

Przygotowanie:

1Brokuły podzielić na mniejsze części i ugotować w osolonej wodzie al dente. Zalać zimną wodą tak aby nie straciły koloru.

2Makaron również ugotować al dente, odcedzić.

3Na suchej patelni przyprażyć płatki migdałów, tak aby lekko się zarumieniły, przełożyć do miseczki.

4Na tę samą patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, porwać plastry szynki na mniejsze kawałki, delikatnie przysmażyć.

5Rozgrzać piekarnik do 180-200 stopni C.

6W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Mieszając, powoli wlewać mleko i chwilę gotować, aż sos zgęstnieje.

7Doprawić solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, na koniec dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

8Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dno kładziemy po kolei: makaron, brokuły szynkę, pokruszony ser kozi. Na koniec zalać przygotowanym sosem.

9Zapiekać w piekarniku przez około 30 min.

10Podawać posypane płatkami migdałów.

Porcja dla:

2 osób