Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
100 min.
Całkowity czas:
120 min.

Choć jest to przystawka, to nadaje się świetnie na danie główne. To doskonałe połączenie smaków: dynia zapiekana jest z jabłkami w sosie z błękitnego sera.

Składniki:

  • 700 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • 450 ml gotowego beszamelu
  • 100 g sera gorgonzola
  • świeżo zmielony biały pieprz
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 jabłka

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2Dynię wymieszać z oliwą i solą w naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, aż dynia będzie miękka.

315 minut przed końcem pieczenia podgrzać beszamel wymieszany z serem gorgonzola, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką.

4Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.

5Wyjąć dynię z piekarnika, ale go nie wyłączać. Z naczynia żaroodpornego wyjąć połowę dyni, wygładzić wierzch pozostałej i ułożyć na tym warstwę jabłek. Polać połową beszamelu i równomiernie go rozprowadzić.

6Wyłożyć resztę dyni, znów przykryć warstwą jabłek i polać beszamelem. Oprószyć odrobiną pieprzu i przykryć folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, aby lekko przestygło, ale podawać na gorąco.

Porcja dla:

6 osób