20 min.
100 min.
120 min.
Choć jest to przystawka, to nadaje się świetnie na danie główne. To doskonałe połączenie smaków: dynia zapiekana jest z jabłkami w sosie z błękitnego sera.
Składniki:
- 700 g dyni pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- 450 ml gotowego beszamelu
- 100 g sera gorgonzola
- świeżo zmielony biały pieprz
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- 2 jabłka
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do 180 C.
2Dynię wymieszać z oliwą i solą w naczyniu żaroodpornym. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 45 minut, aż dynia będzie miękka.
315 minut przed końcem pieczenia podgrzać beszamel wymieszany z serem gorgonzola, stale mieszając. Doprawić solą, pieprzem i gałką.
4Jabłka obrać i pokroić w cienkie plasterki.
5Wyjąć dynię z piekarnika, ale go nie wyłączać. Z naczynia żaroodpornego wyjąć połowę dyni, wygładzić wierzch pozostałej i ułożyć na tym warstwę jabłek. Polać połową beszamelu i równomiernie go rozprowadzić.
6Wyłożyć resztę dyni, znów przykryć warstwą jabłek i polać beszamelem. Oprószyć odrobiną pieprzu i przykryć folią aluminiową. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut. Zdjąć folię i piec jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu odstawić na 10 minut, aby lekko przestygło, ale podawać na gorąco.
Porcja dla:
6 osób