Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Ziemniaki pokrojone w plasterki i pieczone w folii z masłem, serem i natką pietruszki – pyszne, proste i pasuje do każdego dania.

Składniki:

  • 750 g ziemniaków sałatkowych
  • 1 cebula
  • 50 g masła
  • 100 g tartego sera cheddar lub ementaler
  • 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 75 g wywaru drobiowego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1Obrać, umyć i pokroić ziemniaki w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć ziemniaki i cebulę na dużym kawałku bardzo mocnej folii aluminiowej, uformować z folii wysoki brzeg dookoła warzyw.

2Zeskrobać cienkie płatki masła i rozłożyć na warzywach. Posypać tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Skropić winem oraz wywarem drobiowym. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć całość odpowiednio dużym kawałkiem folii aluminiowej.

3Piec na grillu przy średnim ogniu około 40 minut. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób