Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
55 min.
55 min.
Ziemniaki pokrojone w plasterki i pieczone w folii z masłem, serem i natką pietruszki – pyszne, proste i pasuje do każdego dania.
Składniki:
- 750 g ziemniaków sałatkowych
- 1 cebula
- 50 g masła
- 100 g tartego sera cheddar lub ementaler
- 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekanej
- 2 łyżki wytrawnego białego wina
- 75 g wywaru drobiowego
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1Obrać, umyć i pokroić ziemniaki w cienkie plasterki. Obrać cebulę i pokroić w cienkie plasterki. Rozłożyć ziemniaki i cebulę na dużym kawałku bardzo mocnej folii aluminiowej, uformować z folii wysoki brzeg dookoła warzyw.
2Zeskrobać cienkie płatki masła i rozłożyć na warzywach. Posypać tartym serem i posiekaną natką pietruszki. Skropić winem oraz wywarem drobiowym. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć całość odpowiednio dużym kawałkiem folii aluminiowej.
3Piec na grillu przy średnim ogniu około 40 minut. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób