Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Pyszna i prosta zapiekanka z żółtym serem i kapustą. Kremowo-serowa, z dodatkiem kminu. Doskonała jako dodatek do obiadu, lub samodzielne danie.

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 150 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 100 g twardego sera żółtego, startego

Przygotowanie:

1Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.

2Kapustę drobno poszatkować. Cebulę drobno posiekać. Rozgrzać na patelni olej i smażyć kapustę z cebulą na średnim ogniu przez 15 minut, cały czas mieszając.

3Doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać serek śmietankowy i wymieszać.

4Przełożyć do naczynia żaroodpornego.

5Posypać żółtym serem.

6Piec przez 25 minut.

Porcja dla:

4 osób