Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
60 min.
Całkowity czas:
80 min.

Proste i smaczne danie na każdą okazję. Kurczak z marchewką, selerem, cebulą i ziemniakami zapiekany w kruchym cieście. Można dodać inne warzywa lub doprawić wedle upodobania. Wspaniały sposób wykorzystania resztek kurczaka. Zobaczcie nasz przepis video!

Składniki:

  • 2 płaty gotowego kruchego ciasta
  • 60 g masła
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 2 marchewki, posiekane
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 kostki rosołowe

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Rozwałkować jeden płat ciasta i wyłożyć nim okrągłe naczynie żaroodporne.

2Na patelni roztopić połowę masła. Dodać cebulę, seler, marchewkę, sól i pieprz, podsmażyć, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać kostki rosołowe i wodę, zagotować. Dodać ziemniaki i gotować, aż zmiekną.

3W rondelku stopić resztę masła. Dodać kurczaka i mąkę, wymieszać. Dodać mleko i podgrzać. Przełożyć kurczka do warzyw na patelni i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać świeże zioła. Przełożyć do przygotowanego naczynia. Rozwałkować drugi płat ciasta i ułożyć na farszu. Skleić brzegi ciasta, na wierzchu zrobić 4 nacięcia, aby para mogła się wydostać.

4Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec przez kolejne 20 minut, aż ciasto będzie rumiane.

Porcja dla:

8 osób