20 min.
60 min.
80 min.
Proste i smaczne danie na każdą okazję. Kurczak z marchewką, selerem, cebulą i ziemniakami zapiekany w kruchym cieście. Można dodać inne warzywa lub doprawić wedle upodobania. Wspaniały sposób wykorzystania resztek kurczaka. Zobaczcie nasz przepis video!
Składniki:
- 2 płaty gotowego kruchego ciasta
- 60 g masła
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 2 marchewki, posiekane
- sól i pieprz do smaku
- 2 kostki rosołowe
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C. Rozwałkować jeden płat ciasta i wyłożyć nim okrągłe naczynie żaroodporne.
2Na patelni roztopić połowę masła. Dodać cebulę, seler, marchewkę, sól i pieprz, podsmażyć, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Dodać kostki rosołowe i wodę, zagotować. Dodać ziemniaki i gotować, aż zmiekną.
3W rondelku stopić resztę masła. Dodać kurczaka i mąkę, wymieszać. Dodać mleko i podgrzać. Przełożyć kurczka do warzyw na patelni i gotować, aż sos zgęstnieje. Dodać świeże zioła. Przełożyć do przygotowanego naczynia. Rozwałkować drugi płat ciasta i ułożyć na farszu. Skleić brzegi ciasta, na wierzchu zrobić 4 nacięcia, aby para mogła się wydostać.
4Piec w nagrzanym piekarniku przez 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 C i piec przez kolejne 20 minut, aż ciasto będzie rumiane.
Porcja dla:
8 osób