20 min.
90 min.
590 min.
Smaczny obiad dla całej rodziny. Karkówka cielęca w aromatycznej marynacie, która nadaje jej soczystości i kruchości, nadziewana wędzonym boczkiem, żółtym serem, pieczarkami i ogórkami kiszonymi.
Składniki:
- 1,5 kg karkówki cielęcej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki nasion kolendry
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
- 4 ziarenka pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli morskiej
Przygotowanie:
1Mięso opłukać, osuszyć i rozciąć tak, aby utworzyć płat. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i wetrzeć w mięso ze wszystkich stron. Wstawić do lodówki na noc.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
3Na rozłożony płat mięsa ułożyć plastry boczku na przemian z serem. Posypać cebulą, pieczarkami i ogórkami. Oprószyć przyprawą. Zwinąć ciasno w roladę, obwiązać nicią kuchenną i przełożyć do brytfanny.
4Roladę obłożyć ziemniakami, całość zalać bulionem. Piec przez około 1,5 godziny.
Porcja dla:
6 osób