Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
60 min.

Smaczna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem anchois, czarnych oliwek i cebuli, posypana parmezanem.

Składniki:

  • 700 g ziemniaków
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 10-12 filecików anchois
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.

3Oliwki pokroić w plasterki. Cebule posiekać.

4Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.

5W naczyniu układać warstwy ziemniaków, cebuli, anchois i oliwek. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, rozmarynem. Ostatnią warstwę ułożyć z ziemniaków i posypać parmezanem. Na tym ułożyć wiórki masła.

6Piec przez 20 minut. Przed podaniem udekorować pietruszką i pomidorami.

Porcja dla:

8 osób