Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
40 min.
40 min.
Całkowity czas:
60 min.
60 min.
Smaczna zapiekanka z ziemniaków z dodatkiem anchois, czarnych oliwek i cebuli, posypana parmezanem.
Składniki:
- 700 g ziemniaków
- 1/2 szklanki czarnych oliwek
- 2 czerwone cebule
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 10-12 filecików anchois
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
1Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 15 minut. Ostudzić, obrać i pokroić w plasterki.
2Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić naczynie żaroodporne.
3Oliwki pokroić w plasterki. Cebule posiekać.
4Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę.
5W naczyniu układać warstwy ziemniaków, cebuli, anchois i oliwek. Każdą warstwę oprószyć solą i pieprzem, rozmarynem. Ostatnią warstwę ułożyć z ziemniaków i posypać parmezanem. Na tym ułożyć wiórki masła.
6Piec przez 20 minut. Przed podaniem udekorować pietruszką i pomidorami.
Porcja dla:
8 osób