30 min.
30 min.
60 min.
Przepis ten powstał na bazie przepisu na tartiflette, potrawę pochodzącą z francuskiej Sabaudii. Żeby jeszcze szybciej przyrządzić to pyszne danie, należy użyć maleńkich młodych ziemniaków.
Składniki:
- 750 g młodych ziemniaków
- 4 chude plastry bekonu, okrojone ze skórki
- 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
- ½ krążka sera camembert, reblochon de savoie lub raclette (250 g)
- 100 ml chudej śmietanki
Przygotowanie:
1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 12–15 minut, aż zmiękną. Starannie odsączyć i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.
2Bekon pokroić w cienkie paski, wrzucić na zimną patelnię teflonową i ustawić na dużym ogniu. Smażyć przez minutę, aż zrobi się chrupiący. Wyjąć łyżką cedzakową. Wymieszać z cebulką dymką.
3Przekroić ser poziomo na pół (z sera raclette usunąć najpierw twardą skórkę). Nakroić skórkę w kratkę, żeby ser łatwiej się topił.
4Posypać ziemniaki bekonem i cebulą. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i polać śmietanką. Ułożyć na wierzchu ser (skórką do góry) i zapiekać przez 7–10 minut, aż roztopi się i zacznie bulgotać. Podawać na gorąco.
Porcja dla:
4 osób