Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Przepis ten powstał na bazie przepisu na tartiflette, potrawę pochodzącą z francuskiej Sabaudii. Żeby jeszcze szybciej przyrządzić to pyszne danie, należy użyć maleńkich młodych ziemniaków.

Składniki:

  • 750 g młodych ziemniaków
  • 4 chude plastry bekonu, okrojone ze skórki
  • 4 cebulki dymki, pokrojone w krążki
  • ½ krążka sera camembert, reblochon de savoie lub raclette (250 g)
  • 100 ml chudej śmietanki

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 230°C. Wrzucić ziemniaki do rondla z wrzątkiem i gotować przez 12–15 minut, aż zmiękną. Starannie odsączyć i przełożyć do płytkiego naczynia żaroodpornego.

2Bekon pokroić w cienkie paski, wrzucić na zimną patelnię teflonową i ustawić na dużym ogniu. Smażyć przez minutę, aż zrobi się chrupiący. Wyjąć łyżką cedzakową. Wymieszać z cebulką dymką.

3Przekroić ser poziomo na pół (z sera raclette usunąć najpierw twardą skórkę). Nakroić skórkę w kratkę, żeby ser łatwiej się topił.

4Posypać ziemniaki bekonem i cebulą. Doprawić mielonym czarnym pieprzem i polać śmietanką. Ułożyć na wierzchu ser (skórką do góry) i zapiekać przez 7–10 minut, aż roztopi się i zacznie bulgotać. Podawać na gorąco.

Porcja dla:

4 osób