Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Dzieci będą zachwycone tymi jajkami! Łatwo się je przygotowuje, więc mogą pomagać w kuchni. Doskonałe na Wielkanoc, ale można je też przyrządzić na inne okazje.

Składniki:

  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
  • 10 jajek
  • 100 ml majonezu

Przygotowanie:

1Jajka gotować przez 10 minut. Ostudzić pod bieżącą, zimną wodą i obrać.

2Odkroić cienki kawałek spodu jajka, aby mogło stać. Na wysokości około 2/3 jajka przekroić je na pół, najlepiej w kształt zygzaka, aby przypominały pękniętą skorupkę.

3Ostrożnie wyjąć żółtka. Przełożyć żółtka do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać majonez, starty ser, cebulę, paprykę, musztardę i pieprz. Dobrze wymieszać.

4Nafaszerować jajka tą mieszaniną i przykryć odkrojonymi wcześniej „czapeczkami”. Farszu musi być na tyle dużo, żeby wyglądało, jakby w jajku był żółty kurczaczek, który wychodzi ze skorupki.

5Oliwki pokroić na 20 małych plasterków – na oczy. Z papryki wyciąć 10 małych trójkątów – na dzióbki. Oczy i dzióbki delikatnie wetknąć w farsz. Podawać schłodzone.

Porcja dla:

10 osób