15 min.
10 min.
25 min.
Dzieci będą zachwycone tymi jajkami! Łatwo się je przygotowuje, więc mogą pomagać w kuchni. Doskonałe na Wielkanoc, ale można je też przyrządzić na inne okazje.
Składniki:
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 łyżeczka musztardy dijońskiej
- 1 łyżeczka drobno posiekanej cebuli
- 10 jajek
- 100 ml majonezu
Przygotowanie:
1Jajka gotować przez 10 minut. Ostudzić pod bieżącą, zimną wodą i obrać.
2Odkroić cienki kawałek spodu jajka, aby mogło stać. Na wysokości około 2/3 jajka przekroić je na pół, najlepiej w kształt zygzaka, aby przypominały pękniętą skorupkę.
3Ostrożnie wyjąć żółtka. Przełożyć żółtka do miseczki i rozgnieść widelcem. Dodać majonez, starty ser, cebulę, paprykę, musztardę i pieprz. Dobrze wymieszać.
4Nafaszerować jajka tą mieszaniną i przykryć odkrojonymi wcześniej „czapeczkami”. Farszu musi być na tyle dużo, żeby wyglądało, jakby w jajku był żółty kurczaczek, który wychodzi ze skorupki.
5Oliwki pokroić na 20 małych plasterków – na oczy. Z papryki wyciąć 10 małych trójkątów – na dzióbki. Oczy i dzióbki delikatnie wetknąć w farsz. Podawać schłodzone.
Porcja dla:
10 osób