20 min.
80 min.
100 min.
Doskonałe, mięciutkie żeberka zamarynowane w sosie BBQ i keczupie. Najpierw gotuje się je do miękkości, a na koniec piecze na grillu. Wspaniałe w smaku, delikatne mięso.
Składniki:
- 2 do 2,5 kg żeberek wieprzowych, pokrojonych na porcje jak dla 1-osoby
- 100 g masła
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
- 110 ml octu 5% (lub 55 ml zwykłego octu wymieszanego z 55 ml wody)
Przygotowanie:
1Żeberka włożyć do dużej patelni lub brytfanny. Zalać lekko osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować powoli przez 1 godzinę (lub dłużej), aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie odpadać od kości. Zdjąć z ognia i odcedzić.
2W czasie, gdy żeberka się gotują, stopić masło w rondelku na średnim ogniu. Dodać cebulę i czosnek i smażyć, aż cebula będzie miękka. Zdjąć z ognia.
3Do blendera wlać 225 ml wody, ocet, keczup, sok BBQ i sok z cytryny. Wlać zawartość rondelka z cebulą i miksować przez minutę. Przelać z powrotem do rondelka i doprawić do smaku solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i odstawić.
4Ugotowane żeberka przełożyć na blaszkę i wymieszać z sosem. Przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (maksymalnie na noc).
5Rozgrzać grill do średnio-wysokiej temperatury. Ruszt posmarować olejem.
6Piec żeberka na grillu przez 10-20 minut, aż się ładnie przyrumienią. W czasie grillowania polewać je sosem i często odwracać.
Porcja dla:
10 osób