Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
90 min.
Całkowity czas:
110 min.

Taki pasztet warzywny jest aktualny przez cały rok, ponieważ włoszczyznę i rośliny strączkowe dostaniemy w każdym sklepie, podobnie pomidory do wyboru, do koloru – świeże lub z puszki, wedle uznania.
Do tej pory robiłam pasztet z soczewicy, bazując głownie na indyjskich mieszankach curry. I powiem szczerze, że smak curry w pasztecie to jest to. Tym razem wybrałam trochę ognistych przypraw jak cynamon, ziele angielskie, pieprz cayenne, jednak zrezygnowałam z orientalnej nuty, zastępując ją zieloną szałwią, lubczykiem i tymiankiem. Uważam, że dobrze się one komponują z pomidorami i włoszczyzną. Niezły pasztet, mówię Wam;)

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 niepełna szklanka zielonej soczewicy
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 2 średnie marchewki
  • 1 średnia pietruszka
  • 2 cm plaster selera
  • oliwa/olej do smażenia (np.ryżowy, rzepakowy)

Przygotowanie:

1Kaszę jaglaną dwukrotnie sparzyć w gorącej wodzie, odcedzić, zalać szklanką wody i ugotować do miękkości.

2Soczewicę opłukać, zalać 2,5 szklankami wody, dodać listki laurowe i ziele angielskie. Polecam utłuc ziele w moździerzu, wówczas soczewica wchłonie więcej aromatu przyprawy.

3Marchewkę, seler i pietruszkę zetrzeć na grubych oczkach i dusić na patelni do miękkości z dodatkiem tłuszczu (np.oleju ryżowego z masłem lub rzepakowego/oliwy). Dodać pomidory i poczekać, aż woda z nich odparuje. Całość posolić, dodać przyprawy, zamieszać i przełożyć do miski.

4Następnie pokrojony w cienkie plasterki por podsmażamy na łyżce masła lub oleju/oliwy, po chwili dodając poszatkowany czosnek. Całość przesmażamy, aż por się zeszkli, uważając, by czosnek się nie przypalił.

5Wszystkie składniki mieszamy, próbujemy i doprawiamy wg smaku, na końcu wbijając po jednym jajku i delikatnie mieszając.

6Pasztet przekładamy do foremki keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą.

7Pieczemy do godziny w 200 stopniach. Pasztet powinien być zwarty, z wierzchu zrumieniony. Długość pieczenia zależy od jego konsystencji – po dodaniu pomidorów i wymieszaniu z resztą składników, nie może być za rzadki, gdyż się będzie rozpadał.

Porcja dla:

1 osoby