Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
20 min.

Gorące, rozpływające się w ustach naleśniki amerykańskie.

Składniki:

  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki brązowego cukru lub cukru pudru
  • odrobina soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 225 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki stopionego masła
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

1Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować, aby ciasto było gładkie.

2Na patelni rozgrzać masło lub olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość grube). Smażyć, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane.

3Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami.

Porcja dla:

2 osób