Czas przygotowania:
10 min.
10 min.
Czas gotowania:
10 min.
10 min.
Całkowity czas:
20 min.
20 min.
Gorące, rozpływające się w ustach naleśniki amerykańskie.
Składniki:
- 150 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki brązowego cukru lub cukru pudru
- odrobina soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 225 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki stopionego masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
1Mąkę przesiać z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Dodać mleko, jajko i stopione masło, dobrze zmiksować, aby ciasto było gładkie.
2Na patelni rozgrzać masło lub olej i wlewać ciasto chochelką (naleśniki muszą być dość grube). Smażyć, aż na powierzchni naleśnika pojawią się bąbelki, odwrócić i smażyć jeszcze przez 1-2 minuty, aż będą rumiane.
3Podawać gorące, z ulubionymi dodatkami.
Porcja dla:
2 osób