Czas przygotowania:
02 min.
02 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
07 min.
07 min.
To tradycyjne, poprawiające samopoczucie kakao, które sprawia, że w całej kuchni roznosi się cudowny zapach – i jest dobre dla duszy.
Składniki:
- 30 g (1/3 szkl.) gorzkiego kakao
- 150 g (3/4 szkl.) cukru
- 1 szczypta soli
- 80 ml (1/3 szkl.) wrzątku
- 850 ml (3,5 szkl.) mleka
- ¾ łyżeczki aromatu waniliowego
- 120 ml (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
1W rondelku wymieszać kakao z cukrem i szczyptą soli. Mieszając, dodać wrzącą wodę. Doprowadzić mieszaninę do łagodnego wrzenia, stale mieszając. Gotować na wolnym ogniu, nadal mieszając, przez około 2 minuty. Uważać, żeby nie przywarło do dna. Dodać 3,5 szklanki mleka i dobrze podgrzać, ale nie zagotować! Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Podzielić między 4 kubki. Dodać śmietanę do kubków z kakao, aby schłodziła je do temperatury odpowiedniej do picia.
Porcja dla:
4 osób