Czas przygotowania:
02 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
07 min.

To tradycyjne, poprawiające samopoczucie kakao, które sprawia, że w całej kuchni roznosi się cudowny zapach – i jest dobre dla duszy.

Składniki:

  • 30 g (1/3 szkl.) gorzkiego kakao
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 1 szczypta soli
  • 80 ml (1/3 szkl.) wrzątku
  • 850 ml (3,5 szkl.) mleka
  • ¾ łyżeczki aromatu waniliowego
  • 120 ml (1/2 szkl.) kwaśnej śmietany

Przygotowanie:

1W rondelku wymieszać kakao z cukrem i szczyptą soli. Mieszając, dodać wrzącą wodę. Doprowadzić mieszaninę do łagodnego wrzenia, stale mieszając. Gotować na wolnym ogniu, nadal mieszając, przez około 2 minuty. Uważać, żeby nie przywarło do dna. Dodać 3,5 szklanki mleka i dobrze podgrzać, ale nie zagotować! Zdjąć z ognia i dodać wanilię. Podzielić między 4 kubki. Dodać śmietanę do kubków z kakao, aby schłodziła je do temperatury odpowiedniej do picia.

Porcja dla:

4 osób