Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Ten przepis na ziemniaki po grecku jest prosty i najbliższy oryginalnemu, jaki udało mi się osiągnąć. Najlepsze jest to, że można go dostosować do swoich upodobań w trakcie pieczenia. Na przykład ja dodaję czasem trochę więcej cytryny. Ziemniaki są wilgotne, doskonałe z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem, polane odrobiną salsy i posypane serem feta.

Składniki:

  • 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
  • 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
  • 2 ząbki czosnku, zgniecione
  • 60 ml (1/4 szklanki) świeżego soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku

Przygotowanie:

1Nagrzać piekarnik do 175°C.

2W małej miseczce wymieszać oliwę z wodą, czosnkiem, sokiem z cytryny, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i kostkami drobiowymi.

3Ułożyć ziemniaki równomiernie na dnie średniego naczynia do pieczenia. Polać sosem oliwnym, przykryć i piec 1,5 godziny do 2 godzin w nagrzanym piekarniku, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie ale wciąż jędrne.

Porcja dla:

4 osób