20 min.
120 min.
140 min.
Ten przepis na ziemniaki po grecku jest prosty i najbliższy oryginalnemu, jaki udało mi się osiągnąć. Najlepsze jest to, że można go dostosować do swoich upodobań w trakcie pieczenia. Na przykład ja dodaję czasem trochę więcej cytryny. Ziemniaki są wilgotne, doskonałe z fasolką szparagową i pieczonym kurczakiem, polane odrobiną salsy i posypane serem feta.
Składniki:
- 80 ml (1/3 szklanki) oliwy z oliwek
- 355 ml (1 i 1/2 szklanki) wody
- 2 ząbki czosnku, zgniecione
- 60 ml (1/4 szklanki) świeżego soku z cytryny
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Przygotowanie:
1Nagrzać piekarnik do 175°C.
2W małej miseczce wymieszać oliwę z wodą, czosnkiem, sokiem z cytryny, tymiankiem, rozmarynem, pieprzem i kostkami drobiowymi.
3Ułożyć ziemniaki równomiernie na dnie średniego naczynia do pieczenia. Polać sosem oliwnym, przykryć i piec 1,5 godziny do 2 godzin w nagrzanym piekarniku, obracając od czasu do czasu, aż będą miękkie ale wciąż jędrne.
Porcja dla:
4 osób