05 min.
15 min.
20 min.
Pizzę na sosie śmietanowym jadłem tylko z pizzerii. Ponieważ lubię gotować i często robię w domu pizze, postanowiłem samemu zrobić taki sos. Po kilku próbach udało się. Niektórym może przypominać sos Carbonara.
Składniki:
- 1-2 łyżki oleju do smażenia
- boczek parzony lub kiełbasa (dla lubiących mięso)
- kiełbaski sojowe (dla wegetatian)
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 kubek (około 400 ml) śmietany 18% bez dodatków typu mączka i zagęstniki
- bazylia i oregano suszone
- sól i pieprz
Przygotowanie:
1Rozgrzej olej na patelni (ja używam patelni z wysokimi bokami, łatwiej mieszać całość).
2Boczek lub kiełbaskę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzany olej. W tym momencie pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Dorzuć na patelnię, przemieszaj, przykryj i zmniejsz ogień żeby się poddusiło. Cebula i czosnek muszą uwolnić aromat.
3Po około 5 minutach duszenia, odkryj patelnię przemieszaj, gdy cebula zacznie się rumienić wlej śmietanę, dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez chwilę aby zioła uwolniły aromat.
4W tym czasie całość powinna trochę się zredukować i zgęstnieć. Popróbuj, sos powinien mieć bardzo wyraźny i mocny aromat, gdyż w połączeniu z ciastem traci częściowo właściwości smakowe.
5Ja nakładam taki sos prosto na pizzę. Dla uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji, można go potraktować blenderem.
Porcja dla:
1 osoby