Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
20 min.

Pizzę na sosie śmietanowym jadłem tylko z pizzerii. Ponieważ lubię gotować i często robię w domu pizze, postanowiłem samemu zrobić taki sos. Po kilku próbach udało się. Niektórym może przypominać sos Carbonara.

Składniki:

  • 1-2 łyżki oleju do smażenia
  • boczek parzony lub kiełbasa (dla lubiących mięso)
  • kiełbaski sojowe (dla wegetatian)
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 kubek (około 400 ml) śmietany 18% bez dodatków typu mączka i zagęstniki
  • bazylia i oregano suszone
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1Rozgrzej olej na patelni (ja używam patelni z wysokimi bokami, łatwiej mieszać całość).

2Boczek lub kiełbaskę pokrój w drobną kostkę, wrzuć na rozgrzany olej. W tym momencie pokrój w kostkę cebulę i czosnek. Dorzuć na patelnię, przemieszaj, przykryj i zmniejsz ogień żeby się poddusiło. Cebula i czosnek muszą uwolnić aromat.

3Po około 5 minutach duszenia, odkryj patelnię przemieszaj, gdy cebula zacznie się rumienić wlej śmietanę, dopraw bazylią, oregano, solą i pieprzem. Wymieszaj i pozostaw na małym ogniu jeszcze przez chwilę aby zioła uwolniły aromat.

4W tym czasie całość powinna trochę się zredukować i zgęstnieć. Popróbuj, sos powinien mieć bardzo wyraźny i mocny aromat, gdyż w połączeniu z ciastem traci częściowo właściwości smakowe.

5Ja nakładam taki sos prosto na pizzę. Dla uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji, można go potraktować blenderem.

Porcja dla:

1 osoby