Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
120 min.
Całkowity czas:
140 min.
140 min.
Smaczny przepis na obiad dla całej rodziny. Zrazy z wołowej polędwicy zawinięte z boczkiem i ogórkami konserwowymi, duszone z przyprawami i suszonymi grzybami.
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 10 łyżek musztardy
- 8 kromek chleba
- 200 g boczku wędzonego
- 8 ogórków konserwowych
- 8 cebul, posiekanych
Przygotowanie:
1Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, rozbić na płaty i posmarować musztardą.
2Boczek, ogórki i chleb pokroić na paski. Na przemian układać na płatach mięsa. Posypać posiekaną cebulą.
3Plastry mięsa zwinąć, spiąć wykałaczką lub związać nitką. Obsmażyć każdy zraz na rozgrzanym maśle i przełożyć do garnka.
4Zrazy podlać masłem i goracą wodą. Dodać przyprawy i grzyby. Dusić na małym ogniu przez 1-2 godziny (zależy od gatunku mięsa).
5Podawać z ziemniakami lub ryżem.
Porcja dla:
8 osób