Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
120 min.
Całkowity czas:
140 min.

Smaczny przepis na obiad dla całej rodziny. Zrazy z wołowej polędwicy zawinięte z boczkiem i ogórkami konserwowymi, duszone z przyprawami i suszonymi grzybami.

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego
  • 10 łyżek musztardy
  • 8 kromek chleba
  • 200 g boczku wędzonego
  • 8 ogórków konserwowych
  • 8 cebul, posiekanych

Przygotowanie:

1Mięso pokroić na plastry o grubości 1 cm, rozbić na płaty i posmarować musztardą.

2Boczek, ogórki i chleb pokroić na paski. Na przemian układać na płatach mięsa. Posypać posiekaną cebulą.

3Plastry mięsa zwinąć, spiąć wykałaczką lub związać nitką. Obsmażyć każdy zraz na rozgrzanym maśle i przełożyć do garnka.

4Zrazy podlać masłem i goracą wodą. Dodać przyprawy i grzyby. Dusić na małym ogniu przez 1-2 godziny (zależy od gatunku mięsa).

5Podawać z ziemniakami lub ryżem.

Porcja dla:

8 osób